Dækprotese efter fedmeoperation

En fedmeoperation er vejen ud af overvægt for mange danskere. Men det kan samtidig blive starten på nye problemer – med tænderne. Før havde jeg ikke nogen særlige problemer med tænderne. Jeg kunne få et enkelt hul som alle andre, men nogle år efter operationen knækkede et par af mine foretænder og stod ikke til at redde.
Hos fedmeopereret er der øget risiko for huller i tænderne og vores tænder smuldre nemmere pga huller. Jeg er sluppet billigt, da jeg “kun” har mistet få tænder, hvorimod andre har mistet alle deres tænder og må have helprotese.
Jeg har fået dækprotese på fortænderne efter, at jeg fik alvorlige tandproblemer i kølvandet på, at have fået en fedmeoperation, samt pga. omstændigheder i privaten.

Ens smil betyder utroligt meget, og de ødelagte tænder betød, at jeg tænkte meget over ikke at vise mine tænder, da mine tænder så forfærdelig ud og, når jeg grinede var det med en hånd foran munden, for at andre ikke så mine tænder og afholdte mig fra at være social. Det er ikke usædvanligt, at fedmeopererede oplever problemer med tænderne efter operationen. – Men det er en lille pris at betale for, at have fået det godt.
Hvem er ikke tilfreds med at have smidt 85 kilo og have fået lov til at opleve, at kunne gå i normalt tøj, ikke være hæmmet af smerte i led som følge af overvægten, osv.
Det hårdeste ved min tand resturering, er det psykiske i, at jeg har en dækprotese. Jeg kan godt se fysisk, at jeg har fået tænder igen og jeg ikke længere skal skjule min tænder, når jeg snakker, hvilket er nyt og uvant for mig. Hvor normalt er det lige, at andre i min alder har protese? – Men tanken om, at jeg ikke har rigtige tænder som andre mennesker, skal lige fordøjes.

Mine tænder er blevet lavet hos Teamtand i Greve, hvor jeg fået sat stifter i mine fortænder, hvor min dækprotese sidder på, samt fået lavet plastfyldninger i de tænder, der heldigvis kunne redes. Hos Teamtand gik jeg hos en tandlæge, der hed Kami som virkelig lyttede, spurgte ind til div. ting og forklarede mig hvad han gjorde og hvorfor. Yders professionel tandlæge, og følte mig yderst vel informeret under hele forløbet. Som kronen på værket mangler jeg kun at få renset mine tænder hos Teamtand, så er mine tænder færdig. Min tandpostese er lavet hos Roskilde tandteknik ved Sasha Pallisbeck, hvor både hun og personale er dygtig rent fagligt til, at fortælle hvilket muligheder jeg havde for at få mine tænder bygget op igen og hvad der er holdbart for mig, på den lange bane. Både Sasha og hendes personale er dygtige til at fortælle, hvad de gør og hvordan det videre forløb kommer til at forløbe.

Dækprotese – Før og efter billede

tænder før

Inden, der blev trukket 3 tænder ud, kom der midlertidig plastik på, indtil stifterne kom i.

uden potese

Dette er et billede af mine stifter. Min tandprotese sættes fat på de to grå stifter.

dækprotese

Dette er et billede af mine tænder i dag med dækprotese. Mangler kun tandrensning.