dysfunktionel

Dysfunktionel familie

Dysfunktionel
Disse sider handler om, at vokse op i en dysfunktionel familie er ikke skrevet for, at andre skal have ondt af mig. Det får jeg det ikke bedre af. Disse sider er skrevet for, at vise andre, der er vokset op under svære vilkår, at de ikke er alene. Jeg vælger at stå frem med min historie for, at bryde tabuet og få sat fokus på de senfølge-problematikker, der følger med. Hvis du har nogle spørgsmål til disse sider er du velkommen til, at sende e-mail

En dysfunktionel familie

At vokse op i et dårligt fungerende miljø er ikke nogen nem opgave. Det er på mange måder uforudsigeligt og utrygt og ofte ensomt. Ofte er det, der foregår i dysfunktionelle familier noget, man skjuler for omverdenen.
De voksne forsøger at holde den pæne facade udadtil eller negligere problemerne og børnene er loyale og beskytter forældrene ved ikke at sige noget til andre.

Opvæksten i et dårligt fungerende miljø sætter sine dybe spor i krop og sind. Man skaber en række overlevelses strategier, som er nødvendige i barndommen, men som hænger fast, når man ikke længere har brug for dem og besværliggør et voksenliv med tillid, tryghed og glæde.

I barndommen udviklede man antenner, der altid var ude. Og man blev mester i at fornemme sindsstemning og humør i hjemmet, så man kunne foregribe ubehagelige situationer og beskytte sig selv. Nogen blev mester i at gå på listefødder og gøre sig usynlig og ikke være til besvær. Dvs. man undertrykte sine egne behov og lærte at klare sig selv og ikke bede om hjælp, for ikke at være til besvær. Dette mønster tages oftest med ind i voksenlivet.

Når man er vokset op i et dårligt fungerende miljø, vil man ofte bære skammen med sig ind i voksenlivet. Man føler sig forkert og anderledes og man tror, at man er den eneste, der har det på den måde. Og det at række ud og bede om hjælp være en kæmpe overvindelse. Det er flovt at indrømme, at man ikke føler, man mestre sit liv. Som barn lærte du at skjule, hvordan det i virkeligheden stod til. Man har en følelse af, at man er den eneste, der ikke kan mestre sit liv.

Du kan evt. læse min historie her: